Francouzské brambory a moravské víno? Vyzkoušejte neobvyklou kombinaci.

Že rodilí Francouzi nikdy neslyšeli o francouzských bramborách? To nám v České republice vůbec nevadí a francouzské brambory patří k nejoblíbenějším jídlům dokonce i ve školních jídelnách. Jako dospělí je můžete ještě vylepšit, například sklenkou dobrého moravského vína. Nešetřete ani na kvalitním uzeném mase. Levné uzené maso napíchané solným roztokem nechutná dobře ani ve francouzských bramborách. Hodí se k nim třeba naše růžové Svatovavřinecké: https://www.vinokurial.cz/svatovavrinecke/

Francouzské brambory

1 kg brambor 

1 střední cibule

3 vejce (z toho 2 uvařená natvrdo)

330 ml smetany

150 g nastrouhaného eidamu

1 lžíce plnotučné hořčice

150 g salámu nebo šunky

sůl, pepř

cherry rajčátka na salát

olej a nasekaná petrželka k podávání

máslo na vymazání pekáčku

Brambory uvařte ve slupce do měkka. Oloupané je nakrájejte na asi 1 centimetr široké plátky a vložte do máslem vymazaného pekáčku. Pravé francouzské brambory se připravují z nevařených brambor, můžete si tedy usnadnit práci a brambory nakrájet také syrové. Ty se však pečou o několik minut déle.

Cibuli nakrájejte na jemno a přidejte k bramborám. Vajíčka uvařená natvrdo nakrájejte na kostičky o velikosti 1 cm a přidejte také do pekáčku. Promíchejte vše tak, aby byly všechny ingredience v pekáčku rovnoměrně rozložené. Typické francouzské brambory se připravují bez masa, můžete však přidat také na kostičky nakrájenou šunku nebo salám.

V misce rozšlehejte zbylé vejce se smetanou, nastrouhaným sýrem a hořčicí. Osolte a opepřete podle chuti a výslednou směsí zalijte brambory s ostatními přísadami v pekáčku. Pečte v troubě při zhruba 200 °C dozlatova.

Cherry rajčátka přepulte, dejte do mísy, pokapejte olejem, osolte a promíchejte s nasekanou petrželkou. Brambory naporcujte a podávejte s ochucenými rajčátky.

Zdroj: https://www.albert.cz/recepty/francouzske-brambory