Jak kombinovat víno a halušky se zelím
Slovenské halušky se zelím a dobré moravské víno? A proč ne. Zkuste k nim třeba náš Ryzlink rýnský: https://www.vinokurial.cz/ryzlink-rynsky/.
Slovenské halušky se zelím a uzeným masem
3 brambory
300 g polohrubé mouky
1 vejce
200 g kysaného zelí
200 g uzeného masa
1 cibule
sůl
pepř
kmín
1 lžíce oleje
Oškrábané brambory nastrouhejte najemno a vymačkejte přebytečnou vodu. Přidejte k nim mouku, sůl a vejce. Vypracujte těsto, které krásně drží pohromadě, ale jde bez problému protlačit skrz haluškové síto. V hrnci přiveďte vodu k varu. Dejte těsto do haluškového síta (pokud ho nemáte, můžete těsto nakrájet nebo nastrouhat) a vařečkou rovnou do hrnce s vařící se vodou vymačkávejte jednotlivé halušky. Vařte je asi 8 minut, dokud nevyplavou na povrch. Sceďte je a nechte odpočinout.
Na pánvi rozehřejte olej a dejte na něj opékat cibuli nakrájenou na kostičky. Přidejte uzené maso nakrájené nadrobno a dohromady opékejte asi pět minut. Nakonec ke směsi přidejte kysané zelí, trochu kmínu a celé ještě 8 minut míchejte. K haluškám přidejte zelnou směs, promíchejte, dochuťte solí, pepřem a podávejte.
Zdroj: https://www.prozeny.cz/clanek/slovenske-halusky-se-zelim-a-uzenym-46912