Taky už jste někde četli, že když vás něco opravdu baví, je to na výsledku vidět a nejspíš nadchnete pro svůj koníček i ostatní? Nás třeba baví kombinovat dobré moravské víno a klasické české recepty. Dnes vám přinášíme recept na klasický smažák.
Víno a smažený sýr? Ne, neděláme si legraci. Ke smažáku se perfektně hodí například náš Ryzlink rýnský:
https://www.vinokurial.cz/ryzlink-rynsky
Smažený sýr s domácí tatarskou omáčkou
4 plátky sýra
1 vejce
1 PL mléka
1 PL hladké mouky
strouhanka
olej
1 kg brambor
máslo
sůl
petrželka
200 g majonézy
bílý jogurt
2 nakládané okurky, nakrájené nadrobno
2 ks jarní cibulky, nakrájené nadrobno
kapary, 2 ČL, nasekané nadrobno
plnotučná hořčice
sůl, pepř
Promíchejte přísady na tatarskou omáčku a dejte rozležet do chladničky. Do osolené vody dejte vařit brambory. Do vajec s mlékem postupně zašlehejte tolik mouky, až vznikne hladké těstíčko hustoty těsta na lívance. Namočte do něj vždy plátek sýra a pak ho obalte ve strouhance. Postup ještě jednou opakujte, aby sýr při smažení nevytékal.
Když jsou brambory skoro měkké, začněte smažit sýr v 1 cm vysoké vrstvě rozpáleného oleje, a to z obou stran dozlatova. Nechte krátce okapat na papírové utěrce. Ihned podávejte, dokud je sýr tekutý, s vařenými bramborami omaštěnými máslem a s tatarskou omáčkou.
Se sýry můžete i experimentovat – zkuste mladou goudu, ementál či pravý eidam. Lahodná je i mozzarella. Božský je proříznutý hermelín naplněný drceným stroužkem česneku.
Zdroj: https://www.apetitonline.cz/recept/smazeny-syr-s-tatarskou-omackou