Víno a koprovka

K tradiční české koprovce dobré moravské víno? Zkuste k ní suché bílé víno, které se hodí ke smetanovým omáčkám, jako je třeba naše Rulandské bílé: https://www.vinokurial.cz/rulandske-bile/.

Koprová omáčka

600 g hovězího krku

1 mrkev

1 petržel

1 bulva celeru

1 svazek kopru

2 lžíce másla

80 g hladké mouky

200 ml mléka

1/2 citronu

200 ml zakysané smetany

sůl

cukr 

bílý pepř

Na koprovou omáčku začněte masem. Do hrnce s litrem vody vložte 600 g hovězího masa, oloupanou a očištěnou cibuli, mrkev, petržel a ¼ bulvy celeru. Oberte kopr, schovejte si ho na závěr vaření a zbylé stonky vhoďte do hrnce. Přidejte špetku bílého pepře, osolte a vařte hodinu. Maso musí být stále potopené, podle potřeby tedy přilévejte vodu.

Měkké maso vyjměte a uchovejte horké. Vývar přeceďte. V kastrolu rozpusťte 2 lžíce másla, přidejte 80 g mouky a za stálého míchání opražte světlou jíšku. Ve sklenici smíchejte teplý vývar s 200 ml mléka a postupně přilévejte do jíšky. Vymíchejte vždy do husté kaše a opakujte, dokud nedosáhnete konzistence omáčky.

Koprovou omáčku oslaďte lžičkou cukru a kvůli kyselosti přidejte šťávu z 1/2 citronu. Pokud je třeba, přisolte. Chvíli provařte a přidejte 200 ml zakysané smetany s lístky kopru a nechte chvíli odstát. Maso nakrájejte na plátky a podávejte s knedlíkem nebo s vařenými brambory. 

Zdroj: https://www.albert.cz/recepty/koprova-omacka-2