K tradiční české koprovce dobré moravské víno? Zkuste k ní suché bílé víno, které se hodí ke smetanovým omáčkám, jako je třeba naše Rulandské bílé: https://www.vinokurial.cz/rulandske-bile/.
Koprová omáčka
600 g hovězího krku
1 mrkev
1 petržel
1 bulva celeru
1 svazek kopru
2 lžíce másla
80 g hladké mouky
200 ml mléka
1/2 citronu
200 ml zakysané smetany
sůl
cukr
bílý pepř
Na koprovou omáčku začněte masem. Do hrnce s litrem vody vložte 600 g hovězího masa, oloupanou a očištěnou cibuli, mrkev, petržel a ¼ bulvy celeru. Oberte kopr, schovejte si ho na závěr vaření a zbylé stonky vhoďte do hrnce. Přidejte špetku bílého pepře, osolte a vařte hodinu. Maso musí být stále potopené, podle potřeby tedy přilévejte vodu.
Měkké maso vyjměte a uchovejte horké. Vývar přeceďte. V kastrolu rozpusťte 2 lžíce másla, přidejte 80 g mouky a za stálého míchání opražte světlou jíšku. Ve sklenici smíchejte teplý vývar s 200 ml mléka a postupně přilévejte do jíšky. Vymíchejte vždy do husté kaše a opakujte, dokud nedosáhnete konzistence omáčky.
Koprovou omáčku oslaďte lžičkou cukru a kvůli kyselosti přidejte šťávu z 1/2 citronu. Pokud je třeba, přisolte. Chvíli provařte a přidejte 200 ml zakysané smetany s lístky kopru a nechte chvíli odstát. Maso nakrájejte na plátky a podávejte s knedlíkem nebo s vařenými brambory.
Zdroj: https://www.albert.cz/recepty/koprova-omacka-2