Víno a vepřové výpečky

Že si můžete dát víno i k vepřovému masu, to není žádné tajemství. Ale k vepřovým výpečkům se zelím? Možná vás překvapí, jak se k němu hodí dobré moravské víno, třeba náš Ryzlink rýnský: https://www.vinokurial.cz/ryzlink-rynsky/.

Klasické výpečky se zelím

1 kg libového bůčku nebo krkovice

4 stroužky česneku

2 cibule

sůl, pepř

drcený kmín

2 lžíce sádla nebo oleje

voda na podlití

Nejprve si maso opláchněte a nakrájejte na kostky o velikosti zhruba 4×4 centimetry. Maso promíchejte s 15 g soli na 1 kg masa a dejte stranou. Cibuli s česnekem oloupejte, cibuli nakrájejte na kostičky a česnek na plátky. V kastrůlku si rozpalte tuk a na něm zpěňte cibulku, ke konci přidejte česnek na plátky a kmín a poté maso, které opečte ze všech stran tak, aby se zatáhlo.

Jakmile se maso zatáhne, tak vše zalijte vroucí vodou a umístěte do pekáčku, který těsně zakryjte alobalem nebo poklicí. Pekáček umístěte do trouby předehřáté na 150 stupňů a pečte zhruba na 1,5 hodiny. Maso občas zkontrolujte, promíchejte a v případě potřeby přidejte vodu. Nakonec zvyšte teplotu na 200 stupňů a pečte dalších 30-45 minut dokud se voda neodpaří a maso nezíská opečenou barvu. Hotové výpečky servírujte s knedlíky a dušeným zelím popř. naším smetanovým špenátem.

Zdroj: https://bestrecepty.cz/recept/klasicke-veprove-vypecky-se-zelim-v-troube-pohlreich/