Ryzlink vlašský

  • Název: Ryzlink vlašský (Welschriesling)
  • Obsah cukru: suché
  • Původ: Nejasný, možná Francie nebo Itálie
  • Rodiče: Neznámé
  • Typ: Bílá vína
  • Vůně a chuť: Plná, nakyslá chuť, šťavnatá dužina
  • Barva: Žlutozelená až nažloutlá
  • Ideální sklizeň: Konec září až říjen
  • Výnosnost: 8–12 (17) t/ha
  • Cukernatost: 16–20 °NM
  • Kyselost: 9–14 g/l
  • Objem lahve: 0,75 l
149 Kč
Dostupnost: Skladem
Můžeme doručit do:
18.7.2024
Ryzlink vlašský

Detailní popis produktu

Ryzlink vlašský, známý také jako Welschriesling, je stará moštová odrůda révy vinné, která je určena k výrobě bílých vín. Navzdory svému názvu nemá žádný příbuzenský vztah s odrůdou Ryzlink rýnský. Původ Ryzlinku vlašského je nejasný, často se uvádí, že vznikl ve Francii a odtud se rozšířil do Německa a dalších evropských zemí, včetně Rakouska a Maďarska. Některé zdroje však uvádějí, že jeho původ by mohl být i v Itálii.

Réva této odrůdy je jednodomá dřevitá pnoucí liána, která může dorůstat až několika metrů. Kmen má světlou borku, která se loupe v pruzích. Listy jsou středně velké až velké, srdcovitého tvaru, tří- až pětilaločnaté se středně hlubokými horními bočními výkroji. Vrchní strana listu je světle zelená a velmi slabě puchýřnatá, spodní strana je jemně plstnatá. Hrozny jsou malé až středně velké, kulaté, žlutozelené až nažloutlé barvy, často s tečkou na líčku. Slupka je tenká, ale pevná, dužina šťavnatá, velmi řídká, plné a nakyslé chuti.

Párování a snoubení vína s jídlem:

Ryzlink vlašský se hodí k zeleninovým jídlům i polévkám, k sladkovodním rybám, ke zrajícím sýrům nebo k jemným paštikám.