Víno a křenová omáčka

Máte chuť experimentovat a dát si ke křenové omáčce dobré moravské víno? Musíme vás zklamat, ale toto byl chyták. Snad nám to prominete. Křen je natolik výrazný,  že by se s vínem mohl "tlouct". Proto je vychlazené pivo jasná volba, i když milujete víno.

Křenová omáčka

100 g másla

2 středně velké cibule

35 g hladké mouky

500 ml hovězího vývaru

125 ml smetany ke šlehání

čerstvě nastrouhaný křen 2-3 lžíce

sůl

Na másle nechte zpěnit nadrobno nakrájenou cibuli, ale nenechte ji zhnědnout. Zaprašte moukou a vymíchejte bledou jíšku. Zalijte studeným vývarem, důkladně promíchejte metličkou a nechte alespoň 20 minut zvolna provařit. Sbírejte pěnu a nečistoty z hladiny. Občas promíchejte, aby se omáčka nepřipalovala ke dnu.

Ke konci vaření přidejte polovinu nastrouhaného křenu a ještě 2-3 minuty vařte. Zhoustlý základ omáčky ochuťte solí, pepřem, případně též pár kapkami citronové šťávy a 1-2 lžičkami cukru. Přilijte smetanu, rozmixujte a ještě popasírujte přes cedník. Nakonec vmíchejte zbytek nastrouhaného křenu a znovu podle potřeby dochuťte.

Zdroj: https://www.kucharkaprodceru.cz/krenova-omacka-recept/