Taky jste si vždycky mysleli, že k tradičním českým omáčkám se hodí jen pivo? Ani by vás nenapadlo, že tradiční česká kuchyně a dobré moravské víno jdou skvěle dohromady? Možná potřebujete jen pár tipů, jak na to. Abyste si byli jistější a časem mohli i experimentovat. Dnes máme pro vás recept na vyladěnou svíčkovou přesně podle receptu od Zdeňka Pohlreicha. A co si dát k té svíčkové? Například naše Rulandské bílé: https://www.vinokurial.cz/rulandske-bile/.
Svíčková na smetaně
800 g pravé hovězí svíčkové
50 g špeku
1 mrkev
1 petržel
1 celer
1 cibuli
máslo
10 kuliček celého pepře
4 kuličky nového koření
2 bobkové listy
sůl, mletý pepř
citrónovou šťávu
200 ml smetany ke šlehání
mléko na rozředění
trocha hladké mouky na zahuštění
cukr a hořčice
Svíčkovou Pohlreich očistí, osuší, ze všech stran osolí a opepří. Špalíčky slaniny zbavené kůže svíčkovou prošpikuje pomocí nože, můžete použít špikovací jehly. Základem svíčkové omáčky je kořenová zelenina. Celer, petržel a mrkev šéfkuchař očistí, omyje a nakrájí na kostičky. Nadrobno nakrájí také jednu středně velkou cibuli.
V receptu na svíčkovou na smetaně Pohlreich použil multicooker, tedy elektrický nerezový hrnec pro vaření. Poradíme si ale i bez něj. Na pánvi rozehřejeme máslo a svíčkovou vcelku osmahneme ze všech stran. Tím se maso uzavře a zachová si svou šťavnatost uvnitř. Přidáme nakrájenou zeleninu.
Po upečení svíčkovou z pánve vytáhneme a dáme bokem. Na zeleninu můžeme použít i trochu slaniny, která nám zbyla při prošpikování masa. Začneme ji kořenit: pár kuliček nového koření, černý pepř, pár bobkových listů, trošku cukru. Pohlreich přidá i lžíci hořčice. „To nejsložitější na celé svíčkové je teď hotové,“ říká šéfkuchař.
Svíčkovou i zeleninu z pánve přemístíme do pekáče, podlijeme horkou vodou a pečeme při 180 °C, po čtvrt hodině teplotu snížíme na 150 °C, pečeme přibližně hodinu až hodinu a půl, dle potřeby zeleninu podléváme. Zeleninu Pohlreich pořádně rozmixuje, přidá smetanu, naředí mlékem a dochutí solí, citrónovou šťávou nebo cukrem. Hovězí nakrájí a podává s brusinkami a domácím houskovým knedlíkem. Někteří rádi plátek citrónu a trochu šlehačky.
Zdroj: https://www.hobbys.cz/recepty/pohlreich-svickova-na-smetane-recept