Víno ke svíčkové? A proč ne.

Taky jste si vždycky mysleli, že k tradičním českým omáčkám se hodí jen pivo? Ani by vás nenapadlo, že tradiční česká kuchyně a dobré moravské víno jdou skvěle dohromady? Možná potřebujete jen pár tipů, jak na to. Abyste si byli jistější a časem mohli i experimentovat. Dnes máme pro vás recept na vyladěnou svíčkovou přesně podle receptu od Zdeňka Pohlreicha. A co si dát k té svíčkové? Například naše Rulandské bílé: https://www.vinokurial.cz/rulandske-bile/.

Svíčková na smetaně

800 g pravé hovězí svíčkové

50 g špeku

1 mrkev

1 petržel

1 celer

1 cibuli

máslo

10 kuliček celého pepře

4 kuličky nového koření

2 bobkové listy

sůl, mletý pepř

citrónovou šťávu

200 ml smetany ke šlehání

mléko na rozředění

trocha hladké mouky na zahuštění

cukr a hořčice

Svíčkovou Pohlreich očistí, osuší, ze všech stran osolí a opepří. Špalíčky slaniny zbavené kůže svíčkovou prošpikuje pomocí nože, můžete použít špikovací jehly. Základem svíčkové omáčky je kořenová zelenina. Celer, petržel a mrkev šéfkuchař očistí, omyje a nakrájí na kostičky. Nadrobno nakrájí také jednu středně velkou cibuli. 

V receptu na svíčkovou na smetaně Pohlreich použil multicooker, tedy elektrický nerezový hrnec pro vaření. Poradíme si ale i bez něj. Na pánvi rozehřejeme máslo a svíčkovou vcelku osmahneme ze všech stran. Tím se maso uzavře a zachová si svou šťavnatost uvnitř. Přidáme nakrájenou zeleninu.

Po upečení svíčkovou z pánve vytáhneme a dáme bokem. Na zeleninu můžeme použít i trochu slaniny, která nám zbyla při prošpikování masa. Začneme ji kořenit: pár kuliček nového koření, černý pepř, pár bobkových listů, trošku cukru. Pohlreich přidá i lžíci hořčice. „To nejsložitější na celé svíčkové je teď hotové,“ říká šéfkuchař.

Svíčkovou i zeleninu z pánve přemístíme do pekáče, podlijeme horkou vodou a pečeme při 180 °C, po čtvrt hodině teplotu snížíme na 150 °C, pečeme přibližně hodinu až hodinu a půl, dle potřeby zeleninu podléváme. Zeleninu Pohlreich pořádně rozmixuje, přidá smetanu, naředí mlékem a dochutí solí, citrónovou šťávou nebo cukrem. Hovězí nakrájí a podává s brusinkami a domácím houskovým knedlíkem. Někteří rádi plátek citrónu a trochu šlehačky.

Zdroj: https://www.hobbys.cz/recepty/pohlreich-svickova-na-smetane-recept