Jak kombinovat víno a chřestový krém
Věděli jste, že chřestová sezóna v českých restauracích není tak úplně módní vlna ze Západu, ale návratem k české tradici? Mělnický bílý chřest je typický český produkt, který měl sice namále, ale podařilo se ho zachránit a obnovit jeho produkci na Mělnicku. Chcete si dopřát dokonalý gurmánský zážitek? Zkuste kombinovat chřestový krém s dobrým moravským vínem, jako je naše Rulandské bílé: https://www.vinokurial.cz/rulandske-bile/.
Chřestový krém
500 g umytých chřestových slupek - získali jsme loupáním
4 výhonky zeleného nebo bílého chřestu
sůl
mletý pepř
2 lžíce hladké mouky
4 lžíce másla
125 ml smetany ke šlehání
1 lžíce nasekané petrželky
Chřestové slupky umyjeme a dáme vařit. Zelený, nebo bílý chřest uvaříme doměkka, pokrájíme na špalíčky a necháme stranou. Dřevnaté konce odkrojte. Slupky a odřezky vařte v 700 ml osolené vody. Vývar sceďte po asi 20 minutách. Mouku osmahněte nasucho, až hezky zavoní (nesmí ztmavnout), a rozmíchejte s čerstvým máslem. Zalijte chřestovým vývarem a za stálého míchání přiveďte k varu. Vařte mírným varem 15 minut. Polévku osolte, opepřete. Přidejte chřest a smetanu.Podávejte posypané petrželkou a můžete i s krutóny z bílého chleba.
Zdroj: https://www.sefkucharuvdenik.cz/l/chrestovy-krem-se-smetanou/