Jak kombinovat víno a lečo

Z leča se stal luxusní pokrm? Rozčilování reálně nikomu nepomůže, takže zbývá dělat si z toho legraci. Proč ho tedy nedotáhnout k dokonalosti? Dopřejte si dvojnásobný luxus a dejte si k němu suché růžové víno: https://www.vinokurial.cz/svatovavrinecke/.

Lečo s klobásou

1 cibule

6 paprik

4 rajčata

3 lžíce rostlinného oleje

180 g čabajské klobásy

6 vajec

sůl, pepř

pažitka

chléb

Cibuli oloupu a nakrájím nadrobno. Papriky omyju, zbavím semeníků a nakrájím na malé kostky. Pak omyju rajčata, rozpůlím je, vykrájím z nich ‚bubáky‘ a nakrájím je na kostky. V kastrolu rozehřeju olej, nechám na něm zpěnit cibulku, přidám rajčata a papriky, osolím, opepřím a opékám tak dlouho, až se vydusí všechna voda. Trvá to asi 10 minut. 

Mezitím si klobásu oloupu, nakrájím na kousky nebo kolečka a nechám ji na pánvi osmahnout. Dělám klobásu zvlášť proto, aby tuk, který se z klobásy vysmaží, nezůstal v leču. Nakonec do zeleniny rozklepnu vejce, promíchám, stáhnu trochu plamen a za občasného míchání smažím tak dlouho, až mají vejce krémovou konzistenci. Trvá to asi 3 minuty.

Navrch leča dám vysmaženou klobásu, posypu pažitkou a podávám s chlebem. Tip - Někdy dělám lečo bez vajec. S cibulkou ale osmahnu i na plátky nakrájený česnek a nakonec ho posypu natrhanou bazalkou. Je to takové české ratatouille.

Zdroj: https://www.albert.cz/recepty/leco