Víno a sekaná pečeně

Věděli jste, že sekaná s kaší je jedno z nejoblíbenějších dětských jídel? My vám nabízíme vylepšenou verzi pro dospělé. Zkuste si k ní místo dobrého piva dát dobré moravské víno a z obyčejné sekané se stane kulinářský zážitek.

Zkuste k němu naše růžové Svatovavřinecké: https://www.vinokurial.cz/svatovavrinecke/.

Sekaná pečeně

500-600 g směsi mletého masa (1:1 vepřové a hovězí, případně s malou převahou vepřového)

1 lžička soli

2 rohlíky

1 střední cibule

1 stroužek česneku

2 lžíce oleje

1 vajíčko

1/2 lžičky sušené majoránky

50 g plátků slaniny nebo 50 g špeku v celku

Z rohlíků odkrojte tvrdé patky a snězte je. Pak rohlíky nakrájejte na plátky, naskládejte do vhodně velké misky a zalijte studenou vodou. Potřebují něčím zatížit, například talířkem, aby zůstaly ponořené. Nechte 10-15 minut zcela nasáknout. Cibuli i česnek oloupejte a nasekejte nadrobno. V kastrůlku mírně rozehřejte 1 lžíci oleje a cibuli na něm zvolna poduste do změknutí, zhruba 3 minuty. Přidejte česnek a ještě chvíli nechte dusit, až změkne i ten. Odstavte stranou a nechte vychladnout.

Pokud budete připravovat mleté maso doma, nejdřív maso nakrájejte na kostky, osolte ho a semelte. Rohlíky vyjměte z vody a jen zlehka vyždímejte. Přidejte k právě namletému masu, zlehka promíchejte a semelte podruhé. Pokud už máte maso semleté, namočené a slité rohlíky rukou promněte na kaši, přidejte k masu, osolte a společně důkladně promíchejte.

K masové směsi přidejte vajíčko, zchladlou cibuli s česnekem a majoránku. Dobře propracujte. Jakmile směs vypadá stejnoměrně, vezměte ji do celou do dlaní a z výšky 30 cm pusťte zpět do misky. Opakujte 5-10krát, třeba jako terapii stavu své mysli. Pomůžete to masu i vám. 

Dno menšího pekáčku vytřete zbytkem oleje a troubu vyhřejte na 200 stupňů. Masová směs je poměrně řídká, ale přesto se z ní dá vytvarovat velká masová šiška dlouhá kolem 25 cm. Navlhčete si pro tento úkon ruce a snažte se, ať pečeně není moc placatá, spíš si ji představujte jako válec. Buď ji můžete připravovat rovnou v pekáčku, anebo na prkénku a pak ji opatrně přenést (přestože se jí nechce, jde to). Na hřbetě ji pokryjte plátky slaniny, anebo posypte špekem nakrájeným na malé kostičky.

Sekanou pečte 45-60 minut, dokud není pevná na dotyk a správně zbarvená do hnědě zlaté barvy. V druhé polovině pečení ji pravidelně přelévejte vypečeným tukem, přinejmenším každých deset minut v druhé polovině pečení. 

Sekaná se obvykle podává bez šťávy z pečení, jen s bramborovou kaší přelitou rozpuštěným máslem. V pekáčku však zůstane, bez ohledu na tuto zvyklost, mnoho šťávy, tak ji nenechte bez povšimnutí. Ke konci pečení ji slijte a přeceďte. Rozehřejte jednu lžíci másla, přidejte necelou lžíci hladké mouky a nechte zpěnit. Míchejte na středně silném plameni, dokud jíška nezíská rezavou barvu.

Poté postupně ve třech dávkách přilévejte scezenou šťávu z masa a vždy důkladně prošlehejte metličkou. Nebojte se ji naředit vodou nebo vývarem, pokud je omáčka příliš hustá. Přiveďte k mírnému varu a nechte 20 minut zvolna pobublávat. Občas promíchejte, jinak se omáčka připálí. Na závěr dosolte podle chuti. Maso nechte v mezičase odpočívat po pečení ve vlažné troubě.

Zdroj: https://www.kucharkaprodceru.cz/sekana-pecene/