Dát si ke špagetám carbonara dobré víno, to je jasná volba. Ale které si vybrat? Zkuste naše bílé víno, které se hodí mimo jiné ke smetanovým omáčkám: https://www.vinokurial.cz/rulandske-bile/.
Špagety carbonara
400 g špaget
200 gramů slaniny nebo uzeného bůčku
2 stroužky česneku
50 g másla
4 žloutky
60 ml smetany ke šlehání
sůl
mletý pepř
Uvařte špagety v osolené vodě na skus podle návodu na obalu. Mezitím si nakrájejte slaninu, nastrouhejte parmazán a rozmáčkněte česnek nožem. Potom rozehřejte v pánvi máslo, vsypte do něj slaninu a česnek. Slaninu nechte na středním ohni vysmahnout dozlatova. Česnek vyndejte a vyhoďte.
Pánev udržujte na malém plameni. Vyndejte vařené těstoviny kleštěmi nebo je slijte, ale vodu, ve které se vařily, nevylijte. Těstoviny přidejte do pánve. Žloutky prošlehejte v misce s většinou sýra a smetanou. Pánev s těstovinami sundejte z plotny a přilijte k nim vaječnou směs. Těstoviny promíchejte rovnoměrně dvěma vidličkami. Pak přidejte pár lžic vody, ve které se těstoviny vařily – omáčka musí být vláčná a hladká. Těstoviny naservírujte, opepřete je a posypte zbylým parmazánem.
Zdroj: https://www.albert.cz/recepty/spagety-carbonara