K pořádnému kusu vepřového jedině vychlazené pivo? Nenechte se zmást. Výborně se k němu hodí i dobré moravské víno, jako je náš Ryzlink rýnský: https://www.vinokurial.cz/ryzlink-rynsky/.
Vepřový bok se zelím
1 kg vepřového boku
4 stroužky česneku
3 cibule
300 ml vepřového vývaru
600 g kysaného zelí
1 syrová brambora
400 g hrubé mouky
300 ml mléka
200 g žemle
1 prášek do pečiva
1 lžíce sádla
cukr
kmín
černý pepř
sůl
Kůži i s částí tuku pod kůží na několika místech nařízneme, vetřeme kořenící pastu připravenou v hmoždíři rozdrcením stroužků česneku spolu s kuličkami černého pepře a solí, maso necháme chvíli odpočinout. Do pekáče vyskládáme kolečka cibule, na cibuli položíme maso, to posypeme kmínem a podlijeme vývarem.
Pečeme v troubě vyhřáté na 220 °C tak 30 minut, zaklopené, potom snížíme teplotu v troubě na 160 °C a pečeme další 1,5 až 2 hodiny, na poslední hodinu pekáč odklopíme. Zelí připravíme podle chuti, nebo třeba podle vašeho rodinného receptu. Maso vytáhneme, necháme chvíli odpočinout, potom nakrájíme na plátky a servírujeme na zelí, mírně přelité šťávou z výpeku a s houskovými knedlíky.
Zdroj: https://www.receptyonline.cz/recept/jidlo/peceny-veprovy-bok-kysane-zeli-houskovy-knedlik/