Jak kombinovat víno a vepřový bok se zelím

K pořádnému kusu vepřového jedině vychlazené pivo? Nenechte se zmást. Výborně se k němu hodí i dobré moravské víno, jako je náš Ryzlink rýnský: https://www.vinokurial.cz/ryzlink-rynsky/.

Vepřový bok se zelím

1 kg vepřového boku

4 stroužky česneku

3 cibule

300 ml vepřového vývaru

600 g kysaného zelí

1 syrová brambora

400 g hrubé mouky

300 ml mléka

200 g žemle

1 prášek do pečiva

1 lžíce sádla

cukr

kmín

černý pepř

sůl

Kůži i s částí tuku pod kůží na několika místech nařízneme, vetřeme kořenící pastu připravenou v hmoždíři rozdrcením stroužků česneku spolu s kuličkami černého pepře a solí, maso necháme chvíli odpočinout. Do pekáče vyskládáme kolečka cibule, na cibuli položíme maso, to posypeme kmínem a podlijeme vývarem.

Pečeme v troubě vyhřáté na 220 °C tak 30 minut, zaklopené, potom snížíme teplotu v troubě na 160 °C a pečeme další 1,5 až 2 hodiny, na poslední hodinu pekáč odklopíme. Zelí připravíme podle chuti, nebo třeba podle vašeho rodinného receptu. Maso vytáhneme, necháme chvíli odpočinout, potom nakrájíme na plátky a servírujeme na zelí, mírně přelité šťávou z výpeku a s houskovými knedlíky.

Zdroj: https://www.receptyonline.cz/recept/jidlo/peceny-veprovy-bok-kysane-zeli-houskovy-knedlik/