Víno a holandský řízek
Typický český "holandský" řízek ve skutečnosti neviděl Holandsko ani z rychlíku? Pak si k němu můžete bez obav dát dobré moravské víno, jako je náš Ryzlink rýnský: https://www.vinokurial.cz/ryzlink-rynsky/.
Holandský řízek
500 g vepřového bůčku nebo vepřové plece
150 ml 12% smetany na vaření
200 g eidamu
3 vejce
sůl
drcený pepř
strouhanka
sádlo na smažení
brambory
Pomleté maso promícháme se smetanou a v uzavřené nádobě necháme přes noc v lednici. Sýr najemno nastrouháme, přidáme k masu, opepříme a osolíme dle chuti a pořádně promícháme. V lehce navlhčených dlaních tvarujeme karbanátky, které protáhneme v rozšlehaných vejcích (ta zlehka osolíme) a ve strouhance. Tento postup opakujeme ještě jednou. Poté smažíme velmi pozvolna na rozpáleném sádle z obou stran. Podáváme s vařenými bramborami.
Zdroj: https://www.nejrecept.cz/recept/holandsky-rizek-s-varenymi-bramborami-r1362