Víno a domácí paštika

"Levná" paštika ze supermarketu? Asi nejhorší zážitek byla před pár lety "mandlová" paštika, u které se zjistilo, že není mandlová. Jen byla plná chrupavek a to byla ta bílá křupavá věc, která tvořila polovinu krabičky. Nejlepší způsob, jak se tomu vyhnout, je domácí paštika. A k ní dobré moravské víno, jako je náš Ryzlink vlašský: https://www.vinokurial.cz/ryzlink-vlassky/

Domácí paštika s bílým vínem a provensálským kořením

250 g másla

500 g kuřecích nebo kachních jater

1 ks cibule na drobno

200 ml kuřecího vývaru

150 ml bílého vína

1 ČL provensálského koření

sůl, pepř

12 lístků šalvěje

100 ml smetany ke šlehání

Očistěte játra, odstraňte z nich všechny blanky a ,provázky‘. Pokrájejte na kostky. V pánvi na 2 lžících másla zpěňte cibuli. Přidejte játra, míchejte, až zesvětlají a zatáhnou se. Zalijte vývarem a vínem. Osolte, opepřete, posypte provensálskými bylinkami, přiklopte a vařte 10–15 minut doměkka. Játra by měla být nejméně do poloviny ponořená v tekutině.

Vypněte a vlijte do hlubší mísy s plochým dnem. Přidejte pokrájené máslo a mixujte tyčovým mixérem dohladka. Přidejte tolik smetany, aby směs měla konzistenci hustší omáčky. Ochutnejte, případně přidejte pepř a sůl – paštika by měla být lehce přesolená, po zchladnutí se slanost vstřebá.

Rozdělte do nádobek (misek, skleniček…). Rozehřejte 50 g másla se šalvějí a povrch paštik zalijte. Nechte vychladnout a pak zakryjte potravinovou fólií nebo víčkem. V chladničce vydrží asi 5 dní, můžete ale i zmrazit.

Zdroj: https://www.apetitonline.cz/recept/domaci-pastika#recept