Víno a krkonošské kyselo
Chcete opravdu bláznivou kombinaci jídla a vína? Zkuste typické jídlo chudých, jako je krkonošské kyselo, kombinovat s dobrým moravským vínem, jako je naše Rulandské bílé: https://www.vinokurial.cz/rulandske-bile/.
Krkonošské kyselo
200 g kvásku
10 g sušených hub
500 g brambor
50 g másla
1 cibule
100 ml smetany ke šlehání
4 vejce
sůl
kmín
Chlebový kvásek důkladně rozmíchejte v 1 litru vlažné vody. Osolte, okmínujte a přidejte houby; čerstvé pokrájejte, sušené namočte a přilijte i s nálevem. Potom se rozhodněte, jestli chcete mít brambory v polévce, nebo je budete podávat zvlášť. V prvním případě je oloupejte, rozkrájejte, přidejte do polévky a vařte na mírném ohni asi dvacet minut. V druhém případě je uvařte ve slupce, oloupejte a pokrájejte.
Cibuli poduste na polovině másla dozlatova a ke konci varu přidejte do polévky. Vmíchejte smetanu a dochuťte. Na zbytku másla udělejte nepříliš hustá míchaná vejce, a buď je rovnou přidejte do polévky, nebo je podávejte zvlášť.
Zdroj: https://www.apetitonline.cz/recept/krkonosske-kyselo