Víno a krkonošské kyselo

Chcete opravdu bláznivou kombinaci jídla a vína? Zkuste typické jídlo chudých, jako je krkonošské kyselo, kombinovat s dobrým moravským vínem, jako je naše Rulandské bílé: https://www.vinokurial.cz/rulandske-bile/.

Krkonošské kyselo

200 g kvásku

10 g sušených hub

500 g brambor

50 g másla

1 cibule

100 ml smetany ke šlehání

4 vejce

sůl

kmín

Chlebový kvásek důkladně rozmíchejte v 1 litru vlažné vody. Osolte, okmínujte a přidejte houby; čerstvé pokrájejte, sušené namočte a přilijte i s nálevem. Potom se rozhodněte, jestli chcete mít brambory v polévce, nebo je budete podávat zvlášť. V prvním případě je oloupejte, rozkrájejte, přidejte do polévky a vařte na mírném ohni asi dvacet minut. V druhém případě je uvařte ve slupce, oloupejte a pokrájejte.

Cibuli poduste na polovině másla dozlatova a ke konci varu přidejte do polévky. Vmíchejte smetanu a dochuťte. Na zbytku másla udělejte nepříliš hustá míchaná vejce, a buď je rovnou přidejte do polévky, nebo je podávejte zvlášť.

Zdroj: https://www.apetitonline.cz/recept/krkonosske-kyselo