Víno a selská vepřová pečeně
Zima je "zpět"? Zahřejte se tradičním českým jídlem, jako třeba selskou vepřovou pečení s knedlíkem a se zelím, doladěnou k dokonalosti dobrým moravským vínem: https://www.vinokurial.cz/ryzlink-rynsky/.
Selská vepřová pečeně
500 g vepřové plece nebo kýty
1 cibule
3-4 stroužky česneku
kmín
sůl
mletý pepř
1 lžíce sádla
1 lžíce hladké mouky
vepřový vývar
Maso opláchneme, otřeme do sucha, osolíme, opepříme, posypeme kmínem a potřeme rozetřeným česnekem. Na sádlo v pekáčku rozložíme plátky cibule a na ně připravené maso. Pečeme v troubě, často přeléváme vypečenou šťávou. Je-li jí málo, doléváme vývarem. Dočervena upečené měkké maso vyjmeme a šťávu necháme vysmahnout. Zaprášíme ji hladkou moukou, a osmažíme dozlatova. Pak zředíme vývarem, dobře rozmícháme a povaříme. Maso krájíme na plátky, podáváme s knedlíkem a špenátem nebo zelím a přelijeme šťávou.
Zdroj: https://www.toprecepty.cz/recept/42485-selska-veprova-pecene/