Víno a selská vepřová pečeně

Zima je "zpět"? Zahřejte se tradičním českým jídlem, jako třeba selskou vepřovou pečení s knedlíkem a se zelím, doladěnou k dokonalosti dobrým moravským vínem: https://www.vinokurial.cz/ryzlink-rynsky/.

Selská vepřová pečeně

500 g vepřové plece nebo kýty

1 cibule

3-4 stroužky česneku

kmín

sůl

mletý pepř

1 lžíce sádla

1 lžíce hladké mouky

vepřový vývar

Maso opláchneme, otřeme do sucha, osolíme, opepříme, posypeme kmínem a potřeme rozetřeným česnekem. Na sádlo v pekáčku rozložíme plátky cibule a na ně připravené maso. Pečeme v troubě, často přeléváme vypečenou šťávou. Je-li jí málo, doléváme vývarem. Dočervena upečené měkké maso vyjmeme a šťávu necháme vysmahnout. Zaprášíme ji hladkou moukou, a osmažíme dozlatova. Pak zředíme vývarem, dobře rozmícháme a povaříme. Maso krájíme na plátky, podáváme s  knedlíkem a špenátem nebo zelím a přelijeme šťávou. 

Zdroj: https://www.toprecepty.cz/recept/42485-selska-veprova-pecene/