Existuje jen málo polévek, na kterých se shodne většina českého národa a kterými se zavděčíte skoro každému. Jednou z nich je uzená polévka. Že si k ní vždycky dáváte pivo? Zkuste tentokrát naše růžové: https://www.vinokurial.cz/svatovavrinecke/.
Uzená polévka
600 g uzeného vepřového masa (ideálně žebra s kostí, plece nebo libového boku)
2 větší mrkve
2 kořenové petržele
čtvrt bulvy menšího celeru
1 cibule
3 až 4 stroužky česneku
100 až 150 g krup (z ječmene)
asi 500 ml hovězího vývaru
8 kuliček černého pepře
asi 2 l vody
2 až 3 lžíce másla
sůl
Dejte maso do hrnce se studenou vodou, přidejte pepř, jednu očištěnou mrkev nakrájenou na větší kousky, petržel a půlku celeru. Na suché pánvi opečte přepůlenou cibuli a česnek do tmavě hnědé barvy a přidejte do hrnce. Polévku Vařte hodinu na středním plameni zhruba hodinku doměkka.
Kroupy mezitím uvařte v jiném hrnci na skus podle návodu na obalu. Dávejte si pozor, ať jsou na skus. Měly by dojít až v polévce. Po uvaření kroupy slijte a propláchněte studenou vodou, aby se pak polévka nezakalila. Z uvařeného masa okrájejte přebytečný tuk a maso nakrájejte na kostky.
Uzený vývar přeceďte přes síto do čistého hrnce a přidejte hovězí vývar. Pokud nebude na konci chuť vývaru dost silná, trochu ho ještě svařte. Zbylou zeleninu oloupejte a nakrájejte na plátky. V pánvi rozehřejte máslo na středním žáru a zeleninu orestujte na skus. Zeleninu přidejte do polévky, přidejte maso a povařte 5 minut. Podle potřeby dochuťte solí.