Víno a vepřové rizoto
Že se české rizoto moc nepodobá tomu pravému italskému? Polehčující okolnost je, že my Češi nejsme jediní, kdo si upravují nebo přivlastňují národní jídla jiných zemí. Takové hranolky by mohly vyprávět. Má na ně větší nárok Austrálie, Belgie nebo USA? Kdo je umí líp a která úprava je ta správná? Ale zpátky k českému rizotu. Pro gastronomický zážitek skoro jako v Itálii ho můžete kombinovat s dobrým vínem, jako je to naše: https://www.vinokurial.cz/ryzlink-rynsky/.
Vepřové rizoto
1 hrst sušených hub
500 g vepřového masa (ramínko)
olej
1 nakrájená cibule
200 g orestovaného hrášku
750 ml vývaru
sůl, pepř
nakládané okurky
nastrouhaný sýr
Na oleji nechte zesklovatět cibulku, orestujte maso, aby se zatáhlo, osolte a opepřete. Přidejte předem namočené sušené houby i s vodou, v níž se máčely. Zalijte vývarem a provařte. Když je maso napůl měkké, přidejte propláchnutou rýži. Pokud je potřeba, přilijte ještě vývar, aby byla rýže zcela ponořená. Přiveďte k varu a vložte do trouby. Při 160 stupních duste zakryté asi dvacet minut. Vyndejte, prokypřete, případně promíchejte se zeleným hráškem. Podávejte se strouhaným sýrem a okurkou.
Zdroj: https://prima.iprima.cz/iprima/prima-vareni/ceske-rizoto-z-veproveho-masa-hub