Víno a vepřové rizoto

Že se české rizoto moc nepodobá tomu pravému italskému? Polehčující okolnost je, že my Češi nejsme jediní, kdo si upravují nebo přivlastňují národní jídla jiných zemí. Takové hranolky by mohly vyprávět. Má na ně větší nárok Austrálie, Belgie nebo USA? Kdo je umí líp a která úprava je ta správná? Ale zpátky k českému rizotu. Pro gastronomický zážitek skoro jako v Itálii ho můžete kombinovat s dobrým vínem, jako je to naše: https://www.vinokurial.cz/ryzlink-rynsky/.

Vepřové rizoto

1 hrst sušených hub

500 g vepřového masa (ramínko)

olej

1 nakrájená cibule

200 g orestovaného hrášku

750 ml vývaru

sůl,  pepř

nakládané okurky

nastrouhaný sýr

Na oleji nechte zesklovatět cibulku, orestujte maso, aby se zatáhlo, osolte a opepřete. Přidejte předem namočené sušené houby i s vodou, v níž se máčely. Zalijte vývarem a provařte. Když je maso napůl měkké, přidejte propláchnutou rýži. Pokud je potřeba, přilijte ještě vývar, aby byla rýže zcela ponořená. Přiveďte k varu a vložte do trouby. Při 160 stupních duste zakryté asi dvacet minut. Vyndejte, prokypřete, případně promíchejte se zeleným hráškem. Podávejte se strouhaným sýrem a okurkou.

Zdroj: https://prima.iprima.cz/iprima/prima-vareni/ceske-rizoto-z-veproveho-masa-hub